همه چیز درباره طرح هادی

18 تیر 1403
0 دیدگاه

طرح هادی روستا از جمله طرح‌هایی است که در ۱۲ دی ۱۳۷۸ به منظور ساماندهی و تنظیم و اصلاح ساختار روستا توسط مسئولین و دولتمردان به تصویب رسید. از دیگر اهداف این طرح می‌توان به مشخص کردن درصد گسترش اراضی موجود منطقه برای کاربری‌های مختلف همچون تجاری، مسکونی، صنعتی، زراعی و مطابق با چهارچوب تعیین شده اشاره کرد.

طرح هادی به عنوان یک نقشه راه در جهت بهسازی و توسعه شهر یا روستا توسط کارشناسان بنیاد مسکن ایجاد و اقتباس شده است. فرقی ندارد که طرح هادی شهری باشد یا روستایی، آگاهی از این طرح هنگام فروش و معامله زمین بسیار مهم است، زیرا خریدار را از رسیدن به اهداف خود باز می‌دارد.

مثلاً اگر شخصی در شهر یا روستا زمینی خریداری می‌کند و بعد از آن متوجه شود که زمین خریداری شده خارج از طرح هادی است و اجازه احداث و ساخت بنا را ندارد، ضرر اقتصادی سنگینی به او وارد خواهد شد. بنابراین، باید در ارتباط با مشمول بودن زمین در طرح هادی استعلامات لازم را انجام دهید. در این مقاله، املاک عرب قصد دارد تا در مورد طرح هادی و نحوه استعلام آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهد.

از کجا بفهمیم زمین در طرح هادی است؟

طرح هادی روستا با هدف توسعه و گسترش هدفمند نواحی روستایی ارائه شده است. این طرح با هدف ساماندهی بافت‌های روستایی و توسعه آن‌ها انجام می‌شود. از اهداف این طرح می‌توان به ایجاد تسهیلات و امکانات لازم برای بهبود وضعیت معیشتی و خدمات زیست محیطی و عمومی روستاییان، کنترل وضعیت فیزیکی روستا و توسعه اراضی عمرانی روستا‌ها اشاره کرد. به همین دلیل بررسی دقیق این طرح برای هرگونه ساخت و ساز و سرمایه‌گذاری در مناطق روستایی و شمالی کشور حیاتی است.

برای اطلاع از طرح هادی روستایی و بررسی اینکه آیا زمین مورد نظر شما در طرح گنجانده شده است یا خیر می‌توانید با نهاد‌های مربوطه تماس بگیرید. این نهاد‌ها شامل دهیاری‌ها، شهرداری‌ها و بنیاد مسکن می‌باشند. ابتدا می‌توانید با دهیاری روستا تماس بگیرید و از مشمول بودن نواحی که در طرح هادی هستند، مطلع شوید. سپس می‌توانید برای استعلام نهایی خود با بنیاد مسکن تماس بگیرید. اگر ملک مورد نظر در طرح گنجانده شده باشد، می‌توانید ساخت و ساز خود را شروع کنید، در غیر این صورت اجازه این کار را نخواهید داشت.

همه چیز درباره طرح هادی

نحوه استعلام طرح هادی روستا

استعلام طرح هادی روستایی

طرح هادی روستا از آنجایی که به عنوان سند و مرجع اصلی توسعه و گسترش روستایی در بیشتر روستا‌های کشور به شمار می‌رود، از اهمیت بالایی برخوردار است. این طرح ضوابط و مقرراتی را که باید در تمامی فعالیت‌های عمرانی در مناطق روستایی رعایت شود، تعریف می‌کند. لذا بررسی دقیق این طرح برای هرگونه سرمایه‌گذاری و فعالیت در مناطق روستایی ضروری است.

از سوی دیگر، عدم رعایت اصول مرتبط با طرح هادی می‌تواند مشکلاتی از جمله عدم دریافت پروانه ساختمانی، خرید زمین به قیمتی بالاتر از ارزش واقعی و عدم توجیه سرمایه‌گذاری اقتصادی را به همراه داشته باشد. بنابراین، برای اجتناب از این مشکلات، لازم است قبل از هر گونه فعالیت در روستا‌ها با قوانین و مقررات مربوط به طرح هادی به طور کامل آشنا شوید.

به گزارش سازمان فناوری اطلاعات، پنجره واحد مدیریت زمین در سال‌های اخیر نسبت به ارائه خدمات اطلاع‌رسانی و تعیین حدود وضعیت زمین‌های روستایی و بررسی موقعیت زمین بر اساس طرح هادی روستا اقدام کرده است.

شما می‌توانید به آدرس iraneland.ir مراجعه کرده و با ثبت نام در قسمت «دریافت خدمات بدون طرح» نسبت به ثبت درخواست خود مبنی بر تعیین مشمول بودن محدوده مورد نظر در طرح هادی روستایی اقدام نمایید و منتظر دریافت پاسخ باشید.

همه چیز درباره طرح هادی

اهمیت اطمینان از زمین مشمول طرح هادی روستا هنگام خرید

خارج از طرح هادی چیست؟

زمین به عنوان یکی از مهمترین منابع سرمایه‌گذاری در بخش املاک و مستغلات همواره مورد توجه سرمایه‌گذاران و توسعه‌دهندگان بوده است. با توجه به رشد جمعیت و توسعه شهری، انتخاب نوع زمین برای ساخت و ساز یا سرمایه‌گذاری به یک تصمیم بسیار مهم تبدیل شده است. اما موضوع اصلی اینجاست که برای ساخت ویلا یا خانه و سرمایه‌گذاری در شمال، بهتر است نسبت به خرید زمین خارج از بافت اقدام کنیم یا زمین داخل بافت؟

مناطق خارج از طرح هادی روستا مناطقی هستند که مشمول طرح نمی‌شوند. هر گونه توسعه در این مناطق ممنوع و غیرقانونی است. امکان ساخت و ساز فقط در شرایطی امکان‌پذیر است که امکان مشمول شدن زمین در طرح آینده وجود داشته باشد. در این شرایطّ، مالک موظف است طبق ماده ۹۹ نسبت به پرداخت جریمه پایان کار اقدام کند.

بیشتر زمین‌هایی که در حال حاضر در بافت هستند، در گذشته جزو مناطق کشاورزی یا باغی بوده و خارج از بافت یا طرح هادی روستایی قرار داشته‌اند که با گسترش شهرنشینی و رشد جمعیت به تدریج به بافت وارد شده‌اند. شاید این طور تصور کنید که براساس قوانین لازم است که هر ده سال یک بار بافت روستا گسترش یابد و زمین‌ها نیز وارد بافت شوند.

در واقع این پروسه بسیار زمان‌بر و پیچیده بود و گاهی هم نیاز است که از چندین ارگان و سازمان مجوز گرفته شود. البته این امکان نیز وجود دارد که بافت روستا یا به اصطلاح طرح هادی روستایی در مدت زمانی کمتر از ۱۰ سال هم گسترش یابد.

همه چیز درباره طرح هادی

ساخت و ساز در زمین­های طرح هادی

سند مالکیت در طرح هادی

از گذشته تا کنون، خرید زمین همواره یکی از روش‌های محبوب و پرطرفدار سرمایه‌گذاری به شمار می‌رفته است. این رسم نسل به نسل منتقل شده و می‌بینیم که هنوز هم افراد زیادی برای سرمایه‌گذاری، خرید زمین را انتخاب می‌کنند.

خرید زمین با پرداخت هزینه‌ای نه چندان زیاد امکان‌پذیر است، به همین دلیل متقاضیان برای راه‌اندازی کارگاه یا خانه، مراکز تفریحی و یا ساخت کلبه و خانه برای گذراندن اوقات فراغتشان به بخش شمالی کشور هجوم می‌آورند.

اگر قصد خرید زمین در شمال را دارید، باید به قوانین ساخت و ساز که توسط دولت و سازمان‌ها برای این قسمت از کشور وضع شده، احترام بگذارید و آگاه باشید. به عنوان مثال، یکی از قوانین اصلی برای اخذ مجوز ساخت و ساز ویلا در قسمت شمالی کشور، گذراندن تمامی مراحل مرتبط با طرح هادی است.

طرح هادی روستایی اصطلاحی است که این روز‌ها در این زمینه زیاد می‌شنوید. این طرح اولین بار در سال ۱۳۷۸ بر اساس ماده ۷ قانون اساسی بنیاد مسکن تدوین شد و به مدت ده سال اجرا شد. با این حال، در طول سال‌ها طرح مذکور دستخوش تغییراتی شده و به شکل فعلی تبدیل شده است.

طرح هادی طرحی است که برای ساماندهی زمین طراحی شده است. یکی از اهداف اصلی تدوین آن تغییر ساختار شهر‌ها و روستا‌ها و گسترش آتی آن‌ها و همچنین استفاده از زمین و تغییر کاربری آن برای اهداف تجاری، مسکونی، تولیدی، کشاورزی و گیاهی و همچنین امکانات رفاهی است. این طرح توسط کارشناسان بنیاد مسکن و با هدف توسعه روستا‌ها و شهر‌ها ایجاد و اقتباس شده است.

اگر پروژه ساخت و ساز شما هدف شماست، باید در زمان خرید زمین مطمئن شوید که آیا زمین در طرح هادی روستایی گنجانده شده است یا خیر. داشتن اطلاعات کافی در مورد بافت زمین برای خرید و ساخت خانه و یا ویلا بسیار مهم است. اگر زمین جزو طرح هادی نباشد، گرفتن مجوز برای آن مشکل خواهد بود و ساخت و ساز و توسعه در این دسته از زمین‌ها غیرقانونی تلقی می‌شود. ضمنا، اراضی که خارج از طرح هادی و یا به اصطلاح خارج از بافت هستند، بنچاق ندارند و نمی‌توان برای آن‌ها سند مالکیت گرفت.

همه چیز درباره طرح هادی

نقشه طرح هادی روستایی

نقشه طرح هادی روستایی

زمینی که در طرح هادی روستا واقع شده در حقیقت محدوده فیزیکی اطراف منطقه روستایی است. در این محدوده امکان انجام ساخت و ساز و دیگر فعالیت‌های ساختمانی براساس ضوابط تصویب و تعیین شده، وجود خواهد داشت.

محدوده فیزیکی روستا که در طرح هادی گنجانده شده با توجه به محدوده‌هایی در نقشه طرح هادی روستایی مشخص شده‌اند. نقشه طرح هادی دارای اجزایی است که در ادامه به آن می‌پردازیم:

  • کادر نقشه: به طور معمول، نقشه‌ها داخل یک کادر و یا خط ضخیم ترسیم می‌شوند که همچون یک فریم نقشه را در بر می‌گیرد.
  • راهنمای نقشه: براساس موضوع نقشه، نشانه و رنگ‌های استاندارد در سمت چپ کادر به عنوان راهنمای نقشه مشخص می‌شوند. نشانه‌ها و رنگ‌ها در راهنمای نقشه براساس تیپ شماره ۱۲ مصوب شده توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و دیگر نقشه‌ها هم مطابق با دستورالعمل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به کارشناسان و مشاوران ابلاغ می‌شود.
  • مشخصات و جزئیات نقشه: در این بخش از نقشه، معرف، مشخصات و دیگر توضیحات مرتبط با نقشه درج می‌شود که در پایین صفحه سمت چپ مشهود است.

برای تهیه نقشه هادی روستایی مراحل زیر باید گذرانده شود:

  1. در مرحله اول، بررسی‌های لازم انجام می‌شود و وضعیت موجود سنجیده می‌شود. بررسی‌ها به پیشینه و قابلیت روستا اختصاص دارد و دیگر پارامتر‌ها همچون موقعیت جغرافیایی و کاربرد منطقه روستایی نیز ارزیابی خواهد شد.
  2. در مرحله دوم، وضع موجود بررسی می‌شود و چشم‌انداز‌هایی تدوین خواهد شد.
  3. در مرحله سوم نیز، اولویت‌هایی برای پروژه و ارائه طرح هادی تعیین و ارائه خواهد شد. بعد از این که طرح مناسبی انتخاب شود، ایمن‌سازی روستا طی اقداماتی انجام خواهد شد.
همه چیز درباره طرح هادی

هدف از طراحی طرح هادی روستایی

طرح هادی چند ساله است؟

اعتبار طرح هادی روستا تا زمان اصلاح و یا به روز‌رسانی ممکن است متفاوت باشد. طرح هادی در ابتدا برای بهبود کیفیت زندگی در روستا‌ها در نظر گرفته شد و چهارچوب کلی توسعه و ساخت این منطقه را تعیین کرد. به طور معمول، طرح هادی روستایی برای دوره‌های زمانی ثابت، مانند ۱۰ تا ۲۰ سال تعریف می‌شوند. پس از این دوره، این طرح ممکن است برای پاسخگویی به نیاز‌های جدید جامعه بازنگری و به روز شود.

به روز‌رسانی‌ها و بازنگری‌هایی انجام خواهد شد تا ارتباط این طرح در راستای برآورده ساختن نیاز‌های مرتبط شرایط اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی همچنان حفظ شود. این فرآیند همچنین تضمین می‌کند که این طرح با سایر برنامه‌ریزی‌های منطقه‌ای و ملی سازگار است. برای اطلاع از دوره دقیق و مشخص طرح هادی و زمان بازنگری آن، باید با مراجع ذیربط در ایران مانند بنیاد مسکن انقلاب اسلامی یا شهرداری‌های محلی تماس بگیرید.

سامانه طرح هادی روستایی

از آنجایی که ساخت و ساز خارج از طرح هادی روستا غیرقانونی است، قرار دادن زمین‌ها در محدوده طرح هادی امکان ساخت و ساز و توسعه را فراهم می‌آورد. این موضوع به نوبه خود تأثیر مستقیمی بر قیمت زمین مشمول در طرح هادی خواهد داشت.

شما می‌توانید با مراجعه به سامانه iraneland.ir و ثبت نام در قسمت دریافت خدمات بدون طرح با عنوان پاسخ به درخواست تعیین حدود موقعیت محدوده طرح هادی، از محدوده‌ای که در این طرح قرار گرفته مطلع شوید و با خیالی آسوده نسبت به خرید اقدام نمایید.

همه چیز درباره طرح هادی

جلوگیری از ساخت­وساز ویلا در زمین­های غیرمشمول در طرح هادی

اهمیت اطمینان از مشمول شدن در طرح هادی قبل از خرید زمین

از آن جایی که طرح هادی روستا، مرجعی مهم برای توسعه روستا‌ها محسوب می‌شود، مهم است که قبل از خرید زمین مطمئن شویم که محدوده مورد نظر در این طرح قرار گرفته است. براساس این طرح، امکان ساخت و ساز با توجه به قوانین و مقررات مصوب شدن، مهیا خواهد بود.

به منظور استعلام طرح مذکور می‌توانید به نهاد‌هایی همچون دهیاری، شهرداری و بنیاد مسکن مراجعه کنید. کارشناسان مستقر در دفاتر املاک و مستغلات معتبر و با سابقه نیز می‌توانند در این زمینه راهنمایی و مشاوره‌های لازم را ارائه دهند.

ارسال دیدگاه